Terug naar overzicht

Stephan Fiers: “Als radio-DJ moet je naar alle muziek luisteren.”

06 april 2021

Je kent Stephan misschien van in onze werkplaats in Tongeren. Maar wist je dat hij ook DJ is bij Radio Friends? Van country tot dance, muziek heeft geen geheimen voor Stephan!

 

Stephan, vertel: wat doe je precies als DJ?

“Wel, ik draai plaatjes voor Radio Friends, dat is een internetradio die je thuis kan beluisteren via www.radio-friends.be. Een internetradio betekent dat ik als DJ niet naar een radiostudio moet gaan om radio te maken. Ik heb thuis de juiste software op mijn computer staan. Ik kan gewoon in mijn zetel radio maken als ik wil.”

“Ik doe dat niet alleen, we zijn in totaal met twaalf DJ’s. DJ Rhonny, DJ Kristel, DJ Bart zijn er enkele die ook bij Bewel werken of gewerkt hebben. Zelf gebruik ik niet mijn eigen naam als DJ-naam, maar wel DJ Lee.”

 

Hoe ben je hier precies mee begonnen?

“Ik heb vroeger al een paar jaar meegewerkt aan twee andere internetradio’s, maar die zijn allebei stilgevallen. Toen hoorde ik van Bart, een ex-collega, dat ze bij een andere radiozender nog DJ’s zochten. Dat was bij Radio Friends. Ondertussen ben ik hier zo’n vijf maanden bezig.”

 

Als alle DJ’s allemaal thuis radio maken, dan zien jullie elkaar niet veel?

“We hoeven elkaar inderdaad niet te zien om radio te maken, maar we skypen wel heel veel met elkaar. En normaal is er elk jaar een BBQ, maar die kon door corona niet doorgaan. Dankzij onze vele skypegesprekken zit de sfeer wel goed. Je wordt toch wel vrienden als je samen draait. We kunnen over de onnozelste zaken lachen.”

“We moeten ook communiceren met elkaar. Bijvoorbeeld wanneer iemand aan het draaien is, en de volgende moet bijna overnemen. Dan moet je bij je thuis een kwartier op voorhand klaar zitten. Op skype tellen we dan samen af tot de volgende moet overnemen. Dat gaat altijd heel goed.”

 

Hoe vaak moet je per week draaien? En welke muziek draai je dan?

“Ik heb elke week drie programma’s: Country Time op dinsdagavond, Dance Avond op zaterdag en Fun For Friends op zondagmiddag. Het hele draaischema staat op onze website. In totaal ben ik elke week negen uur op de radio te horen. Maar daarnaast kruipt er nog veel tijd in nieuwe muziek opzoeken en liedjes klaarzetten voor mijn programma’s.”

“Het idee voor Country Time kwam van mezelf. Ik heb zelf twee jaar linedancen gedaan, dus vond ik countrymuziek een goed idee. Ik heb het voorgesteld aan ons bestuur, en ze waren akkoord!”

 

Wat is zelf je favoriete muziek?

“Dat vind ik heel moeilijk. Als DJ moet je naar alle muziek luisteren, maar ik ben zelf meer voor alternatieve muziek. Een echt lievelingsliedje heb ik niet, maar Nothing Else Matters van Metallica blijft voor mij speciaal. Dat heeft me door moeilijke tijden geholpen.”

 

Zou je andere mensen ook aanraden om radio-DJ te worden?

“Zeker! Als je van muziek houdt en leuke mensen wil leren kennen, dan moet je het zeker doen. We zoeken bij Radio Friends nog DJ’s dus wie interesse heeft, kan een mailtje sturen naar radio-friends@outlook.com. En wie weet ben je dan binnenkort ook op onze radio te horen.”

 

Als je niet aan het werk bent voor Bewel of Radio Friends, wat doe je dan?

Ik ben graag bezig met spiritualiteit, daar steek ik ook veel tijd in. En anders kan ik volledig ontspannen door tv te kijken of zelf naar de radio te luisteren. Je ziet: de radio is nooit veraf!”