Terug naar overzicht

“Opeens stond ik tussen al die beroemde basketbalspelers.”

23 september 2020

Tamara werkt drie dagen in de week in de werkplaats van Tessenderlo of in enclaves. Als ze niet aan het werk is, dan vind je haar terug op het basketbalveld. Ze geeft training en speelt zelf dames basketbal 2e provinciaal en G-basketbal. Tijd voor een uitgebreid interview!

 

Hoe lang werk je al bij ons en wat doe je precies?

“Ik werk al 4 jaar bij Bewel, voornamelijk op de inpakafdeling van de vestiging in Tessenderlo. Of in enclaves bij Brouwland en BCS.”

 

Hoe lang speel je al G-basketbal?

“Ik speel al 6 jaar basketbal. Daarvoor heb ik altijd topsport zwemmen gedaan en deed ik mee aan onder andere de Paralympische Spelen en andere Belgische zwemkampioenschappen. Door blessures ben ik hiermee moeten stoppen. Intensief sporten maakte plaats voor veel rusten. Iets wat ik moeilijk vond, vooral omdat ik zo enthousiast ben om dingen bij te leren! Na een jaar rust ging ik op zoek naar iets anders. Via mijn coach kreeg ik de vraag of basketbal niets voor mij zou zijn. En zo ging de bal aan het rollen, letterlijk!”

“Naast G-basketbal speel ik ook basket bij de damesploeg 2e provinciaal van Zolder en ben ik aangesloten bij het UNEXteam van Special Olympics Europe Eurasia, het internationaal organisatieteam van de Special Olympics.”

 

Wat zijn tot nu toe je hoogtepunten geweest binnen G-basketbal?

“Dat zijn er zoveel! Maar ik denk dat de Special Olympics Wereldspelen in Abu Dhabi in 2018 en de NBA Special Olympics in Chicago in 2020 toch wel echt speciaal waren.”

 

“Van begin tot einde, de reis was ontzettend chique en we werden onthaald als prinsen en prinsessen.”

 

Vertel! Wat houden de wereldspelen Special Olympics in Abu Dhabi precies in?

“De volledige reis was één hoogtepunt! Ik was nog nooit eerder in het buitenland geweest voor een wedstrijd, dus dat alleen al was heel erg speciaal. Van begin tot einde, de reis was ontzettend chique en we werden onthaald als prinsen en prinsessen. We hadden een gouden badkamer en iedere dag kregen we verse rozen. Zo indrukwekkend!”

“Bij basketbal spelen mannen en vrouwen nooit in eenzelfde team maar altijd apart. Dat was bij de Special Olympics Wereldspelen niet het geval, we speelden er dus in gemengde teams. Dit was meteen de grootste uitdaging, want mannen zijn sterker en steviger. Maar daar laat ik mij absoluut niet door doen! In Abu Dhabi mogen mannen vrouwen in het openbaar ook niet aanraken, dat zorgt dus voor een speciale manier van basketballen. Want ook al is basket geen contactsport, toch raak je elkaar wel geregeld aan. Hoe dan ook, er was een ontzettend leuke sfeer! Er werden verschillende kleinere matchen gespeeld. De winnaars van die match mochten dan weer spelen in een hogere categorie. Uiteindelijk speelden de twee sterkste teams de finale tegen elkaar. Wij waren met ons team als vijfde in de hoogste reeks geëindigd, knap hé!”

 

Hoe ben je geselecteerd voor de NBA Special Olympics in Chicago?

“Iedereen die hieraan deelneemt wordt geselecteerd vanuit Duitsland. Een paar jaar geleden werd er ook al een jongen geselecteerd uit een ander team. Ik weet nog dat ik toen zo jaloers was! Toen mijn coach me vertelde dat ik dit jaar geselecteerd was en de vraag stelde of ik mee wou doen, kon ik het echt niet geloven! Ik twijfelde geen seconde want ik wist dat dit een kans was die ik maar een keer in mijn leven zou krijgen.

“Bij de NBA Special Olympics spelen de beste basketbalspelers van Amerika en daar mochten wij samen mee trainen! Zowel de spelers als de deelnemers werden onderverdeeld in twee groepen. In deze teams trainden we een paar dagen tegen elkaar. We kregen niet alleen tips van de Amerikaanse spelers maar ook van de coaches. Dat was echt een hoogtepunt! Ik stond gewoon naast de mensen die ik altijd zag op tv. Echt een onbeschrijfelijk gevoel!”

“Dat was nog niet alles, op de laatste dagen zaten we op de eerste rij van de belangrijkste basketbalmatch van het jaar: de NBA All Star Game. Een avond om nooit meer te vergeten!”

 

Hoe ziet jouw weekplanning eruit?

“Twee keer per week heb ik training met de damesploeg 2e provinciaal van Zolder, tijdens het weekend hebben we met deze ploeg ook altijd een match. Daarnaast geef ik twee keer per week zelf training aan de U12 en U14 ploeg, dit zijn ploegen met spelers onder de 12 en 14 jaar. Ook deze teams hebben ieder weekend een wedstrijd maar hier ben ik niet altijd op aanwezig. Soms springt hier ook een andere coach voor in. Op maandag, woensdag en vrijdag werk ik bij Bewel. Op de dinsdag en donderdag heb ik vrij en rust ik vooral uit, zodat ik weer klaar ben voor de volgende dag!”

 

Wat doe je nog graag in je vrije tijd?

“Heel eerlijk? Niet veel. Ik vind het fijn om op mijn vrije dagen even helemaal niets te doen en uit te rusten! Iets lekker koken of Netflix, dat vind ik het fijnste om te doen (lacht).”