Terug naar overzicht

Maatwerkbedrijven als oplossing voor arbeidskrapte bij reguliere bedrijven

17 januari 2022
Op de werkvloer bij een van de grootste maatwerkbedrijven van het land. Medewerkers zitten aan werktafels, waar ze onder andere producten controleren en verpakken.

De VDAB had in 2021 meer dan 33.000 vacatures openstaan in Vlaanderen, het hoogste cijfer ooit. Heel wat bedrijven kampen dan ook met personeelstekorten en dienen hun rekruteringsbeleid aan te passen. Maatwerkbedrijven kunnen hierin een belangrijke rol spelen, al is die rol nog te onbekend in de reguliere economie. Tom Ketels, commercieel directeur bij maatwerkbedrijf Bewel: “Er bestaat nog te veel onwetendheid over de capaciteiten en troeven van sociaaleconomische bedrijven.”

 

VKW Limburg, de provincie Limburg en POM Limburg bevroegen in 2021 Limburgse bedrijven naar hun tewerkstellingsbeleid. Gert Schreurs, communicatiemanager van VKW Limburg: “Meer dan de helft van de ondervraagde Limburgse bedrijven ziet potentieel in een samenwerking met maatwerkbedrijven. Maar in de realiteit blijkt dat er nog altijd een kloof is tussen interesse en effectief samenwerken.”

Die kloof lijkt te verklaren door vooroordelen en onwetendheid over de capaciteiten en troeven van maatwerkbedrijven. Johan Bongaerts, algemeen directeur bij Bewel: “We spreken uit ervaring: maatwerkbedrijven zijn vaak bekend om één of enkele activiteiten, zoals bijvoorbeeld verpakken. Dat we meer kunnen dan dat en ook totaalprojecten kunnen afleveren, wordt nog te vaak over het hoofd gezien. Het aanbod van Bewel bestaat uit negen diensten: gaande van verpakken en assembleren tot logistieke processen, industrieel zeefdrukken of circulaire processen. Maar dat weten velen niet.”

 

Moeilijk te vinden profielen worden nu al ingevuld door Bewel

De meerwaarde voor bedrijven met een arbeidstekort is volgens Johan Bongaerts tweeledig: “Aan de ene kant kunnen onze medewerkers repetitieve taken overnemen van het bestaande personeel. Op die manier kunnen zij hun werk efficiënter uitvoeren en meer gedaan krijgen. Aan de andere kant hebben wij een poule van meer dan 1850 maatwerkers. Van medewerkers die geschikt zijn voor fysieke zwaardere arbeid of die over de nodige technische kennis beschikken, tot maatwerkers die ontzettend snel repetitieve taken kunnen uitvoeren. Laat dat nu net profielen zijn die schaars zijn op de arbeidsmarkt.”

Bewel springt momenteel al in de bres voor verschillende klanten die geen geschikte arbeidskrachten vinden. Tom Ketels: “Onze grootte is een van onze sterktes. Heeft een klant meer mensen nodig en vinden zij ze zelf niet, dan kunnen wij hen snel tijdelijk of permanent uit de nood helpen. Dat doen we bijvoorbeeld al voor H. Essers. Vaak blijven onze medewerkers nadien aan de slag bij het bedrijf, omdat ze tevreden zijn van het door hen geleverd werk. Dat bewijst ook ons klantenonderzoek uit 2021: 83,34% van onze klanten gaf ons daar een score van 8+ voor onze geleverde diensten. Voor ons is dat de bevestiging dat de reguliere en sociale economie elkaar alleen maar kunnen versterken.”

 

Wilt u meer lezen over hoe de sociale en reguliere economie elkaar kunnen versterken? Download gratis onze whitepaper ‘Hoe maatwerkbedrijven een oplossing zijn voor de krapte op de arbeidsmarkt’.