Terug naar overzicht

Jo Brouns: “Bewel is een kansenmotor die bijdraagt aan een inclusieve werkvloer en samenleving”

07 maart 2024

Op dinsdag 13 februari bracht Vlaams minister voor Werk en Sociale Economie Jo Brouns in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Raad een bezoek aan Bewel in Tongeren. België heeft een mooie reputatie op het vlak van sociale economie en dus toonde hij graag onze werkplek in Tongeren aan zijn Europese collega’s. Minister Jo Brouns vertelt waarom hij het belangrijk vond om langs te komen.

Minister Jo Brouns, Johan Bongaerts en andere gasten tijdens rondleiding Bewel Tongeren gefotografeerd tijdens de Interministeriële en expertenconferentie sociale economie op maandag 12 februari 2024 in Luik , Belgie. FOTO DWSE | STIJN AUDOOREN

De minister is een échte Limburger en kent Bewel al vele jaren.

Minister Jo Brouns: “Voor mij is Bewel het kroonjuweel van de sociale economie in Limburg, maar ook ver daarbuiten. Ze zijn toonaangevend en horen in Vlaanderen zelfs tot de grootste werkgevers. Iedereen krijgt hier kansen. Kansen om te leren, te groeien en bij te dragen aan de samenleving. Kortom, je kan hun maatschappelijke en economische rol moeilijk overschatten.”

“Bewel is dus een kansenmotor die bijdraagt aan een inclusieve werkvloer en samenleving. Tijdens mijn bezoek hoorde ik het verhaal van Ruben. Iemand die gestart is als stagiair en nu als administratief bediende aan het werk is én lid is van de ondernemingsraad. Dat illustreert heel knap hoe Bewel de persoonlijke en professionele ontwikkeling van zijn mensen centraal stelt. Werken betekent hier veel meer dan enkel geld verdienen. Het betekent ook deel uitmaken van een gemeenschap en je als mens geapprecieerd voelen. En tegelijkertijd ben ik onder de indruk van wat ze hier allemaal kunnen en realiseren. Het is ronduit indrukwekkend.”

Bewel speelt een sleutelrol in de grote omslag van de samenleving

“De digitale en groene transitie vormen grote uitdagingen voor Europa. En ook daar kan Bewel bedrijven ondersteunen. Het gaat dan van praktische zaken zoals hun reparatieateliers tot klimaatjobs invullen. Het is dus heel divers. Maar we spreken daarbij nog te vaak van een reguliere en sociale economie, terwijl ze voor mij eigenlijk hand in hand gaan. De vakhanden van Bewel bieden een antwoord op de krapte op de arbeidsmarkt. Ze ondersteunen en optimaliseren niet alleen bedrijfsprocessen, je kan ook rekenen op gemotiveerde medewerkers.”

Het bezoek van Vlaams Minister Jo Brouns en de Europese delegatie aan onze vestiging in Tongeren bewijst nog maar eens hoe belangrijk het werk is dat jullie elke dag met veel enthousiasme doen. Met onze vakhanden maken we een verschil. Want we helpen niet alleen bedrijven met onze diensten, we leveren ook een bijdrage aan de hele samenleving. Bedankt voor jullie inzet, elke dag opnieuw!