Terug naar overzicht

Sociale en circulaire economie komen samen bij Bewel

25 april 2022

Circulaire economie is niet langer een nice-to-have maar een must-have. Dat weten we bij Bewel als geen ander. Onze vakhanden ondersteunen bedrijven met circulaire opdrachten die rendabel zijn voor planeet en bedrijf, maar vaak automatisch of machinaal niet kunnen. Geert Maerivoet, expert milieu bij Bewel, vertelt hoe wij als sterke partner bedrijven ondersteunen in hun duurzaamheidsverhaal.

 

Geert: “Circulaire economie is niets nieuws bij Bewel. We voerden al heel wat opdrachten uit op het vlak van circulaire economie:

  • Zonnepanelen ontmantelen en uitsorteren: koperdraad bij koperdraad, glas bij glas enzovoort.
  • Onze Wash-It wasstraat waarmee we binnenkort herbruikbare bekers en voedingsrecipiënten reinigen.
  • Een testproject met Bebat en OVAM om oude fietsbatterijen een nieuwe bestemming te geven als heroplaadbare signalisatieverlichting bij wegenwerken.
  • Oude elektriciteitskabels uit elkaar halen en bedrading sorteren.

We kijken ook hoe we vanuit Bewel zelf kunnen inzetten op circulariteit. Dat gaat van kleine dingen, zoals papier met ons oud logo recycleren in kladblokken, tot in de toekomst eigen circulaire producten ontwikkelen.”

 

Precisiewerk dat geen machine aan kan

“Bewel kan veel betekenen voor bedrijven met een afvalstroom die moeilijk uit elkaar te halen is. Niet alles kan machinaal verwerkt worden en daar maken onze vakhanden het verschil.”

“Een goed voorbeeld daarvan is ons werk voor Electronite. We halen hun gebruikte kabeltjes uit elkaar en scheiden hierbij het kostbare platina van andere stoffen. Het platina, met een hoge financiële waarde, brengen we zo terug in de omloop. Een precisiewerkje dat machines niet aan kunnen.”

Werkgroep zet ambities om in acties

“Om onze ambities en mogelijkheden in de circulaire economie te stroomlijnen en versterken, hebben we een eigen circulaire werkgroep opgericht. We zijn ook ingestapt in een project van Groep Maatwerk, dat maatwerkbedrijven ondersteuning biedt in het kader van circulaire economie. Samen met extern adviesbureau Möbius nemen we onze werking en activiteiten onder de loep. Met als einddoel: ons verder ontwikkelen als dé partner voor rendabele circulaire activiteiten.”

 

Bewel als partner in sociale én circulaire economie

Wilt u meer inzetten op circulariteit in uw productieprocessen of afvalstromen? We denken met u mee over een duurzame workflow en zetten onze vakhanden voor u aan het werk.

Contacteer ons met uw specifieke vraag of situatie. We staan open voor elke uitdaging.