Terug naar overzicht

Bewel Tongeren: millimeterwerk en opperste concentratie

03 december 2020
Een medewerker van Bewel Tongeren is bezig met auto-onderdelen te polieren.

Bewel Tongeren = 1 grote werkhal, gevuld met de meest uiteenlopende werkzaamheden. Van automotive tot de recyclage van afgekeurde elektriciteitskabels. Onze vestiging in Tongeren is misschien een van onze oudste vestigingen, qua variatie moet hij niet onderdoen. Hun laatste nieuwe specialisatie? Polieren van miniscule details. Van millimeterwerk en opperste concentratie gesproken. Werkleider Stefan Nulens leidt ons rond.

 

Stefan Nulens: “Het grootste gedeelte van onze hal wordt bezet door de automotive-sector, onder meer voor multinational Fremach. Wij maken hun materialen lakklaar, wat wil zeggen: radioknopjes, sierlijsten in je auto-interieur…  leggen wij in lakmallen klaar en sturen ze zo terug naar hen. Met zulk routinewerk maken wij hun job gemakkelijker.”

 

Polieren: een monnikenwerk

“Daarnaast zijn we sinds 2 jaar intensief bezig met diezelfde onderdelen te polieren. Nadat de onderdelen gelakt zijn, worden ze door Fremach gecontroleerd op kleine oneffenheden. Dat gaat bijvoorbeeld over stofdeeltjes van een halve millimeter of krasjes die in de lak zitten. Bijvoorbeeld op de buitenspiegels van wagens. Onze mensen polieren die kleine oneffenheden weer weg. Geloof mij, dat is monnikenwerk. Je ziet zo’n oneffenheden amper met het blote oog.”

Geen eenvoudig werkje, maar het team in Tongeren weet hier wel weg mee. “De kwaliteitsnorm ligt heel hoog. Medewerkers die polieren, volgen daarom eerst een intensieve opleiding van 2 maanden. Daarna kunnen ze starten in de productie en stilaan groeien tot ze de standaardsnelheden halen. We zijn alleszins goed bezig en mikken om volgend jaar onze productie te verdubbelen.”

Elektriciteit: van montage tot recyclage

“Naast onze werken voor de automotive en klassieke verpakkingsopdrachten, hebben we nog andere leuke en diverse projecten lopen. Zo eentje is Paque, een elektriciteitsbedrijf dat veel voor de overheid werkt. Voor hen bevestigen wij elektriciteitskabels aan straatverlichting. Pure elektromontage, dus.”

“Ook voor Recy-Kab werken we met elektriciteitskabels, zij het op een andere manier. Zij recycleren afgekeurde elektriciteitskabels. Wij verwijderen de koperdraden uit de kabels, die bij hen nadien verder verwerkt worden tot zuivere grondstoffen.”

 

Bewel Tongeren = een klassieker

“Tongeren is de oudste stad van het land, maar ook onze vestiging is een van de oudste Bewelvestigingen, zij het in een nieuw gebouw! We zijn binnen de stad al drie keer verhuisd, telkens naar een groter pand. Van pal in het centrum tot op het industrieterrein, dichtbij klanten zoals SKF. Wat al die jaren wel onveranderd is gebleven, is onze gastvrijheid. Een bezoek aan onze vestiging – ongeacht of je werknemer of klant bent – start altijd met een tas koffie. Daar sta ik op (lacht). Daarna stel ik trots ons team en onze werkzaamheden voor. Want het vele werk dat we hier aan kunnen, dat is iets om trots op te zijn.”

 

Wat kunnen we voor u betekenen? Laat het ons weten!