Terug naar overzicht

Een eerste stap richting (nóg) efficiëntere werkprocessen

31 mei 2024

In de huidige competitieve markt is efficiëntie van cruciaal belang. Bewel, heeft, samen met andere leden van de Groep Maatwerk, een belangrijke stap gezet met een speciaal ontworpen tijdstudie opleiding. Deze begeleiding is niet alleen gericht op het verhogen van de productiviteit, maar legt ook nadruk op ergonomie en optimale werkvoorbereiding.

Wat is Tijdstudie?

Tijdstudie is een methode om de tijd die nodig is voor het uitvoeren van een taak nauwkeurig te meten en te normaliseren. Deze methodologie helpt bedrijven hun werkprocessen te optimaliseren en dat leidt automatisch tot productiviteitswinst en dalende kosten.

“Veel bedrijven schatten de tijd voor taken vaak te grof in, en dat leidt tot onverwachte kosten. Door nauwkeurige tijdstudies kunnen we deze valkuilen vermijden en de efficiëntie verhogen”, vertelt Ives De Saeger, P41.

Een eerste stap richting optimalisatie

Deze opleiding is een eerste stap om vlot te kunnen beantwoorden aan steeds complexere klantvragen. Het helpt onze arbeidsvoorbereiders enorm om de verschillende werkprocessen te bepalen en optimaliseren. Door deze opleiding samen te doen met collega’s van andere maatwerkbedrijven, leren ze van elkaar, doen ze aan kruisbestuiving. En dat kan alleen maar goed nieuws zijn voor de sector.

De cursisten van Bewel en andere maatwerkbedrijven hebben tijdens de begeleiding van vier dagen de kans gekregen om een voorafbepaald tijdstudiemodel te leren toepassen en verbeteringsvoorstellen te ontwikkelen die toepasbaar zijn op hun dagdagelijkse processen.

Wat deelnemers meenemen naar de werkvloer

Arne Ghys werkt ondertussen meer dan 20 jaar bij Bewel en is enthousiast over de praktische handvaten die hij kan vertalen naar zijn dagelijkse job: “We hebben geleerd om onze processen op te delen in deelstappen. Dat helpt ons de efficiëntie serieus te verhogen. Deze nieuwe aanpak zal ongetwijfeld een positieve impact hebben op ons dagelijks werk.”

Hilde Nagels werkt bij maatwerkbedrijf Vlotter voornamelijk rond competenties, en de vierdaagse begeleiding heeft haar ook veel gebracht: “Ik vond het fijn dat ik dankzij de begeleiding met een frisse en nieuwe blik naar taken kijk: hoe ze worden opgebouwd en uitgevoerd. En dat helpt ons om het werk meer op maat van de medewerkers te organiseren. En natuurlijk kunnen we op die manier ook makkelijker inschatten over welke competenties onze medewerkers voor een bepaalde taak moeten beschikken.”

Lieven Van Ermengem is bij maatwerkbedrijf A kwadraat in Turnhout verantwoordelijk voor innovatie en procesverbetering en benadrukt de praktische toepassingen van de opleiding: “De introductie tot de MTM-UAS methodologie heeft mijn ogen geopend. We hebben nu tools in handen om onze offertes beter te onderbouwen en onze productielijnen te optimaliseren.  Het was een eye opener om te zien dat je met beperkte financiële middelen, processen toch enorm kan verbeteren.”

 

De eerste editie was een succes, daarom organiseert men een tweede vierdaagse sessie in Kortrijk die zal plaatsvinden op 21/06/2024, 28/06/2024, 05/07/2024 & 12/07/2024.
Benieuwd? Stuur een mailtje naar anja@enginity.be. Ze helpt u graag verder.