Terug naar overzicht

Fabio Sierra, van monitor tot werkleider

08 november 2019

Met Fabio Sierra startte op 1 juli voor het eerst een werkleider die voorafgaand een intensief traineeship doorliep. Waar nieuwbakken werkleiders vroeger in het diepe sprongen, biedt Bewel sinds kort immers een opleiding van zes maanden. “Het was soms zwaar, maar ik kijk er heel positief op terug. Ik stond op 6 of 7 werkplaatsen en zag met eigen ogen hoe de verschillende werkleiders het aanpakten”, aldus Fabio. Intussen worden er alweer twee nieuwe werkleiders klaargestoomd.

 

Fabio Sierra uit Houthalen-Helchteren werkte 24 jaar lang voor Ford Genk. Toen de sluiting werd aangekondigd, nam hij het zekere voor het onzekere en koos hij voor een nieuwe job. Hij kwam eerst terecht bij een chemisch bedrijf, maar merkte al snel dat de functie hem niet lag. Hij solliciteerde bij Bewel en begon in 2015 als monitor in de Scania-enclave in Opglabbeek.

“Daar stonden we met zo’n 8 à 9 monitoren en 80 medewerkers. Na 4 jaar heb ik de stap gezet om te solliciteren als werkleider.”

 

Nieuw opleidingstraject

In het verleden werd je gedurende 6 maanden wel van nabij opgevolgd als je werkleider wilde worden, maar er was nog geen duidelijk gestructureerde opleiding. Aan het einde van je ‘proefperiode’ kreeg je bij een positieve evaluatie je definitieve werkplaats toegewezen. Fabio is de eerste die het gloednieuwe traineeship van 6 maanden volgde: “Gedurende 6 maanden heb ik in 6 of 7 verschillende werkplaatsen gestaan. Ik heb allerlei opdrachten uitgevoerd en kreeg elke maand een gedetailleerde evaluatie.”

De intensieve opleiding stoomde Fabio in sneltempo klaar om de verantwoordelijkheden van werkleider op zich te nemen. “Het was soms zwaar, maar ik kijk er heel positief op terug. Ik kon met eigen ogen zien hoe de verschillende werkleiders het aanpakten. Vervolgens heb ik al die informatie gebundeld en er het beste uit geselecteerd. Dat ik al die praktische kennis nu kan toepassen, maakt echt het verschil.”

 

180 namen onthouden

Eind mei rondde Fabio zijn traineeship af en op 1 juni begon hij officieel als werkleider in Tessenderlo. Samen met zijn collega’s staat hij in voor de planning van 180 medewerkers en 22 monitoren op 14 verschillende afdelingen. “De job van monitor verschilt echt dag en nacht met die van werkleider. Als monitor moest ik vooral mijn eigen afdeling kennen, maar als werkleider komt er veel meer bij kijken. Relaties met klanten onderhouden, klachten opvangen en vergaderingen bijwonen, om er maar een paar te noemen.”

Fabio is verantwoordelijk voor onder andere de afdelingen ‘voeding’ en ‘magazijn’ en coördineert 3 enclaves. “Een typische werkdag begint met het bekijken van de aanwezigheden. Vervolgens ga ik langs bij de mensen voor de werkverdeling. Daarna begint het puzzelwerk. Planningen, leveringen en transport regelen voor mensen, materiaal en afgewerkte producten. Ik ga zeker 6 à 10 keer per dag de werkvloer op en check op alle afdelingen of alles goed loopt.”

Of hij nog grotere ambities heeft, vragen we Fabio tot slot. “Wie weet, ooit word ik misschien productieleider?”, lacht Fabio. “Maar ik wil vooral mijn job als werkleider helemaal onder de knie krijgen. Laat me maar starten met het onthouden van de juiste naam bij het juiste gezicht voor elk van onze 180 medewerkers.” (lacht)

 

Eerste traineeship voor werkleiders

An Lambrechts, medewerkster HRM, begeleidde Fabio tijdens zijn leertraject. Zij blikt tevreden terug: “Het is de eerste keer dat we dit traject van 6 maanden hebben toegepast op deze manier. Dankzij een traineeship in verschillende werkplaatsen kan een kandidaat-werkleider alle kneepjes van het vak leren. Aan het eind van elke maand volgt er een grondige evaluatie en kunnen we bijsturen waar nodig. Bij Fabio is dit zeer positief verlopen. We gaan dit systeem in de toekomst vaker gebruiken. Sterker nog: er lopen momenteel al 2 nieuwe opleidingstrajecten.”