Terug naar overzicht

Eerste bedrijf dat Jack Daniels Black verpakt voor Brown-Formans Europese productieteam

01 april 2021
Brown-Forman
Een medewerker van Bewel bevestig een label op een fles van Jack Daniels. Enkel zijn handen zijn in beeld.

Een vraagje voor slimmeriken: wat is het bekendste merk van Brown-Forman? Inderdaad, Jack Daniels. Vanuit Elsloo – net boven Maastricht – coördineert Marc Kluyskens (Purchasing Manager Brown-Forman) met zeven collega’s de Europese import: “Onze geschenkverpakkingen zijn arbeidsintensief, maar ze maken wel het verschil in de klantenbeleving. Met Bewel hebben we een perfecte partner voor die intensieve handenarbeid.”

 

Marc Kluyskens is heel tevreden over de Bewel-aanpak — net zoals zijn leidinggevenden in Amerika: “Bewel levert verzorgde verpakkingen die voldoen aan de strenge eisen vanuit ons moederbedrijf in de VS. En … ze denken mee om onze samenwerking voortdurend te verbeteren. Daarom kregen ze een primeur toevertrouwd: voor het eerst mocht een externe partij voor Brown-Formans EU-productieteam de legendarische Jack Daniels Black verpakken.”

 

Koninklijke relaties

De samenwerking tussen Brown-Forman en Bewel startte dankzij de Zonhovense drankenspecialist Konings, waarmee al langer een partnership bestaat om verschillende Brown-Froman labels te produceren. Voor de geschenkverpakkingen schakelden zij Bewels Value Added Production Team in. Die werkten in ‘exclave’ bij Konings. Marc Kluyskens: “Twee jaar geleden draaiden we de aanpak om: we sturen nu de flessen en het verpakkingsmateriaal naar Bewel. Daar staat een ploeg van 20 tot 30 verpakkers klaar. Zo kan Konings voluit productie draaien. Waarop Bewel zich naadloos aansluit waardoor de samenwerking efficiënt en soepel verloopt.”

 

50 verschillende verpakkingsvarianten

De verpakkingspiek ligt tijdens de zomermaanden. Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Polen zijn voorbeelden van grote markten. Marc Kluyskens: “Maar onze flessen gaan evengoed naar klanten uit België, Nederland en alle andere Europese landen. Voor elke Jack Daniels-smaak is er een specifiek blik of een kartonnen verpakking met een bijbehorend whiskyglas. Die verpakkingen kan je tot 50 verschillende varianten combineren. Elk met zijn eigen labels en stickers, exact volgens de nationale wetgevingen. En Bewel slaagt erin om die administratie correct op te volgen. Voor Brown-Forman is dat een enorme meerwaarde.”

 

Nog meer samenwerken

Jack Daniels is een wereldnaam. Marc Kluyskens: “Brown-Forman is daarom heel streng als het gaat over kwaliteit. En op dat vlak denkt Bewel actief mee. Ze controleren vooraf de geleverde blikken op krassen en deuken. Want tijdens het transport kan er wel eens iets tegen elkaar schuren. Zo gaan enkel de flessen in blik die voldoen aan de quality check. Maar ook de planning pakken ze proactief op. Toen een klant zijn producten eerder wilde ontvangen, wisselde Bewel de productievolgorde. En ze engageerden een extra ploeg om een piek op te vangen. Het is heel fijn dat Bewel meteen gebruiksklare oplossingen voorstelt bij elk probleem dat ze opmerken. Zo blijft alles vlot verlopen. Daarom willen vanaf nu nog intensiever samenwerken.”

 

Wereldwijde primeur

Champagne komt uit de Champagnestreek en Bordeauxwijnen uit Bordeaux. Marc Kluyskens: “Zo komt Jack Daniels Black uit Lynchburg, Tennessee. Bewel is de eerste externe partner, die voor het Europese productieteam de flessen mag inpakken. Die komen vanuit de haven rechtstreeks naar Bewel. En van daaruit gaan ze verder naar de groothandelaars en eindklanten. Bovenop de logistiek heb je voor elke alcoholtransactie specifieke douanedocumenten nodig. Bewel heeft die hele procedure perfect geregeld. Dat ze ook die formaliteiten in orde brengen, is opnieuw een belangrijk pluspunt.”

 

Wat kunnen we voor u betekenen? Laat het ons weten!