Terug naar overzicht

Brouwland zonder Bewel is als een café zonder bier

09 april 2019
Brouwland
Een kartonnen verpakking van Brouwland met twee bierflesjes zonder label erbij.

Brouwland, een Limburgse vak- en groothandel voor alles wat te maken heeft met het zelf brouwen van bier, zet de stap naar de Verenigde Staten. Het bedrijf lanceert binnenkort het eigen merk Brewferm op de Amerikaanse markt en wil er op termijn ook een kantoor openen. Maar wist je dat er dagelijks zo’n 6 à 8 Bewel-medewerkers actief zijn bij Brouwland in Beverlo?

 

Brouwland is een vak- en groothandel voor hobbybrouwers en kleine ambachtelijke brouwerijen. Je kan er terecht voor grondstoffen en accessoires. Apotheker Frans Balis richtte het bedrijf in 1972 op als kleine nevenactiviteit, maar ondertussen realiseert Brouwland vijftien miljoen euro omzet per jaar.

 

Bierkits verpakken

Sinds een aantal jaar is er bij Brouwland een Bewel-enclave aan de slag. Een monitor en zo’n 6 tot 12 medewerkers voeren allerhande opdrachten uit voor de groothandel.

“Alle producten worden in bulk aangeleverd en onze medewerkers verpakken alles in kleine zakjes, flesjes of blikken. Mout, gist en suiker, maar bijvoorbeeld ook hopbloemen. Die komen aan in grote zakken en worden vervolgens verdeeld en vacuüm verpakt in kleinere volumes. De Bewel-medewerkers helpen af en toe ook mee met het afvullen van bijvoorbeeld reinigingsproducten voor de ketels. Het afvullen zelf gebeurt machinaal, maar de mensen van Bewel staan dan mee aan de lijn”, vertelt Igor Vanhoudt, de werkleider van werkplaats Tessenderlo.

 

Start 2 Brew

De drukste periodes? Da’s ongetwijfeld het voorjaar en de eindejaarsperiode. “In de lente kriebelt het bij de mensen om zelf wat te experimenteren. Dan zie we dat het drukker wordt”, lacht Igor. “Dat is ook zo in de aanloop naar de eindejaarsperiode. Dan merken we dat de vraag naar brouwpakketten en bierkits stijgt: op dat moment zijn er elke dag 12 Bewel-medewerkers bezig met het (her)verpakken van de ingrediënten.”

 

Wat kunnen we voor u betekenen? Laat het ons weten!