Terug naar overzicht

Bewel houdt het hoofd koel bij productie van 50.000 hondenijsjes voor Smoofl

26 augustus 2019
Smoofl
Voorbeeld van de ijsjes van Smoofl.

Het is dan wel een Oost-Vlaamse uitdrukking, maar ‘smoefelen’ laat ook op de werkvloer van Bewel weinig aan de verbeelding over. Al geldt ‘iets met smaak en genot opeten’ in het geval van Smoofl niet voor mensen, maar voor onze trouwe viervoeters. Het voorbije jaar veroverden de hondenijsjes van deze Belgische start-up niet alleen ons land, maar ook Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Europa en Azië lonken bovendien. Al sinds het prille begin van Smoofl neemt Bewel Sint-Truiden de volledige verpakking van de ijsjesmix voor z’n rekening.

 

In 2017 nog een concept, in 2018 al bekroond tot ‘Beste Nieuw Product’ op dierenvakbeurs Anido: het gaat hard voor de ‘Ice Treat Mix’ van Smoofl. “We verkochten eerder al bakmixen voor hondenkoekjes”, begint oprichtster Tineke Bracke haar verhaal. “Maar sinds dit jaar focussen David (Molenberghs, medeoprichter nvdr.) en ik ons volledig op onze ijsjesmix. Want het is altijd wel ergens in de wereld zomer hé (lacht).”

 

In een handomdraai gezonde hondenijsjes

De ‘Ice Treat Mix’ is een complete kit waarmee baasjes zelf ijsjes kunnen maken voor hun hond. “Het is vergelijkbaar met waterijsjes voor kindjes”, legt Tineke uit. “Je lost de mix op in water, je giet ‘m in een vormpje en je laat dit een nacht in de vriezer staan. Eenvoudiger kan niet, en je hond geniet de dag erna van een lekkere verfrissing.” Die verfrissing is op de koop toe nog eens helemaal op maat van de hond: de mix is lactosevrij, granenvrij en laag in calorieën.

Smoofls eerste order bij Bewel was er meteen eentje van 50.000 (vijftigduizend!) stuks. “Een kit bestaat uit een potje met de mix, vormpjes en stokjes. Niet alleen stelt Bewel de dozen samen, ze stoppen de mix ook in de potjes en voorzien deze van een beveiligingszegel. Ten slotte sorteren de medewerkers alle boxen op paletten, zodat ons distributiecentrum alles kant-en-klaar kan oppikken”, weet Tineke.

 

“Alleen Bewel kan op onze noden ingaan”

Een klus die flink wat handenarbeid vergt. “Bewel is een van de enige bedrijven in ons land dat kan ingaan op onze noden en wensen”, aldus Tineke. “We houden Smoofl graag 100% Belgisch en zoeken het liever niet over de landsgrenzen heen.” Naast de prijs-kwaliteitsverhouding is er voor Tineke nog een belangrijke reden om met Bewel in zee te gaan: “De werkplaats ligt vlakbij het magazijn dat onze producten stockeert.”

Ook over de flexibiliteit klinken alleen maar positieve woorden. “Ik communiceer op voorhand zo duidelijk mogelijk wat met welke bestelling moet gebeuren, maar last minute wijzigingen zijn onvermijdelijk. Bewel gaat daar heel professioneel mee om en staat steeds klaar om te helpen waar nodig.”

Het ondernemende koppel woont in Brussel en komt dus niet vaak bij Bewel over de vloer. “Maar dat hoeft ook niet”, vindt Tineke. “Van communicatie over opvolging tot oplevering: ik hoef me nergens zorgen over te maken. Hoe groot Smoofl ook mag worden: bij Bewel zitten we goed.”

 

“Staan start-ups met raad en daad bij”

50.000 dozen handmatig vullen: het lijkt titanenwerk, maar Bewel stond al voor hetere vuren. “Van zo’n bestelling kijken we niet meer op”, lacht accountmanager Ivy Sleurs. “Wel bespreken we intern uitvoerig de haalbaarheid vooraleer we naar de klant terugkoppelen. We springen niet blindelings op elke aanvraag die we krijgen.”

En dus passeert elke opdracht eerst langs de werkvoorbereiders. “Zij zoeken naar de beste oplossing voor de klant in kwestie, ontleden alle stappen van het proces in kleine en repetitieve taken voor de Bewel-medewerkers en plakken daar een tijdsbepaling op. Vervolgens legt het commerciële team een gedetailleerde prijsofferte voor.”

Bewel schroomt niet om daarbij het nodige advies te verlenen. “Zeker met start-ups als Smoofl delen we graag onze kennis en ervaring. Zo vroegen Tineke en David of wij de mix van hun hondenijsjes in de potjes konden stoppen, en deze vervolgens konden verzegelen volgens de wettelijke normen. We onderzochten zelf welke verzegelingstechniek was aangewezen, legden dit aan Smoofl voor en kregen een volmondige ‘go’.”

 

Wat kunnen we voor u betekenen? Laat het ons weten!