22 november 2019

30 miljoen injectienaalden onder de loep in nieuwe ‘zuivere ruimte’

Voor medische producten gelden bijzonder strenge regels. En gelukkig maar, want als patiënt wil je ze in alle veiligheid gebruiken. In opdracht van Terumo past Bewel die regels nauwgezet toe. “Daarvoor verwerken we de producten in een ‘zuivere ruimte’ met strikte procedures en een doorgedreven trainingsprogramma. In Bewel Pelt vernieuwden en vergrootten we de ‘zuivere ruimte’ om nog beter te voldoen aan de strenge regels”, weet Rudy Dasque (medewerker kwaliteit).

Terumo en Bewel werken al sinds 1990 succesvol samen — eerst vanuit Maaseik, later ook in Pelt. Dat een medisch bedrijf al zo lang samenwerkt met een maatwerkbedrijf is uniek. In Maaseik assembleren en verpakken we medische materialen in ‘cleanrooms’. In Pelt behandelen we voorverpakte,  steriele producten in een ‘zuivere ruimte’.   

In 2013 vroeg Terumo of Bewel kon ondersteunen bij de controle en de herverpakking van injectienaalden voor de farmaceutische industrie. Bewel sprong meteen in de bres en startte de bouw van een geschikte ‘zuivere ruimte’.

“Samen met Terumo ontwikkelden we de specifieke infrastructuur en de bijbehorende processen. Met de recente uitbreiding en vernieuwing in het tweede kwartaal van 2019 onderschrijven beide partijen hun duurzame samenwerking. Sinds augustus 2019 gaan dagelijks 25 voltijdse medewerkers aan de slag om injectienaalden te controleren en te herverpakken — tot wel 30 miljoen per jaar”, zo blikt Rudy Dasque terug. 

Samenwerking in drie fases

De opstart verliep in drie fases:

  • In overleg met Terumo bepaalde Bewel de lay-out en het ontwerp van de ‘zuivere ruimte’. Precies op maat van de uit te voeren werkzaamheden. Na een kwaliteitsaudit door Terumo nam Bewel de ruimte in gebruik.
  • Samen met Terumo bepaalden en beschreven we de werkprocedure voor de ‘controle en herverpakking van injectienaalden’. Via een grondige screening selecteerde Bewel potentiële doelgroepmedewerkers voor de diverse taken. Die doelgroepmedewerkers kregen een uitgebreide ‘training on the job’, met respect van de vastgelegde targets in de werkprocedure.
  • Ervaren monitoren en controleurs waarborgen dat iedereen de afspraken in de werkprocedure naleeft. Ze begeleiden de doelgroepmedewerkers continu op de werkvloer en voeren periodieke steekproefcontroles uit. Zo detecteren en verhelpen ze eventuele problemen onmiddellijk om een kwaliteitsvolle afhandeling te garanderen.